11.11.2014
Математика:
1.У прямокутника з якими сторонами найбільший периметр?
А 3см і 6см
Б 4см і 5см
В 2см і 8см
2. Для подарунків купили 132 ведмедики. В один подарунок потрібно класти 10 ведмедиків. Скільки ведмедиків залишиться?
А 130
Б 32
В 2
3. Обчисли письмово:
572 :4 + 857 =
4 .Розв'яжи задачу:
До табору відпочинку приїхало 160 дітей. Їх розселили у 20 малих кімнат по 3 дитини в кожній та у великі кімнати по 4 дитини в кожній. Скільки великих кімнат зайняли діти?
Укр.мова:
Прочитай текст двічі. Попробуй його стисло ( коротко) переказати. Якщо не вийшло, перечитай ще раз по абзацах. Склади план. Перекажи усно, а потім запиши стислий переказ у зошит ( 7-9 речень).
Прісна і морська вода
Прісна вода необхідна людині для життя, в той час як 97 % води на Землі становить солона вода.
Більшість прісної води зосереджена у айсбергах, льодовиках і сніжних вершинах. Використовувати її не зручно, а доступ до неї обмежений. Вода річок та озер і підземні запаси води становлять лише 0,5 % усієї води на Землі.
Вода може розчинити і зруйнувати найміцнішу гірську породу на Землі. Звичайно, на це їй потрібен час. Але навіть граніт і камінь не можуть встояти перед водою. Вона розчиняє їх, вимиває з гірських порід солі, а струмки і річки зносять їх у моря. Тому морська вода має гіркувато-солоний смак. Вода випаровується з поверхні океанів та морів і з осадами знову повертається на Землю, а розчинені солі залишаються в морях і океанах. Цей процес триває на Землі вже понад 2 мільярди років, впродовж яких солоність води у Світовому океані зростає. Морська вода містить майже всі мінерали, які є у природі. Але найбільше в ній розчинено сіль, яку ви добре знаєте. Хіміки називають її натрій хлорид, а ми в побуті – кухонна сіль.
Напевно, ви вже зрозуміли, що без економії прісної води людство дуже швидко залишиться без неї. А це призведе до катастрофи. Адже, якщо без їжі людина може прожити 40 і більше діб, то без води - кілька днів. Треба зберегти нашу планету для нащадків!
Дарія Біда
Завдання: у переказі останнє речення перебудуйте у спонукальне, використайте слово "люди" як звертання.
Більше інформації про воду - за посиланням: http://kolosok.org.ua/wp-content/uploads/2014/09/gazeta_17_veresen.pdf
Читання: Прочитай текст "Як збирати гриби" за посиланням:
http://kolosok.org.ua/wp-content/uploads/2014/10/gazeta_21_14_govten.pdf
Якщо не вийшло зайти на сайт конкурсу "Колосок", читайте текст внизу сторінки.
Виконай завдання.
1. Визнач жанр прочитаного твору
А легенда
Б казка
В оповідання
2. Хто допомагав людям збирати гриби?
3. Які гриби надійніші?
А трубчасті
Б пластинчасті
4. Яка користь від мухомора?
5. Що підказує людям, які гриби збирати?
6. Відшукай і прочитай слова, якими автор описує гриб ГІРЧАК- ...; БЛІДУ ПОГАНКУ - ... .
7. Постав і запиши свої два запитання за змістом твору:
1)---------------------------------------------------------
2)---------------------------------------------------------
8. Чому цей твір має таку назву? Запропонуй і запиши свій заголовок.
ЯК ЗБИРАТИ ГРИБИ?
Ішов над лісом теплий Грибний дощик, а Сонечко з-за хмарки підглядало та посміхалося. І побачило Сонечко, як скрізь під деревами швидко ростуть різнокольорові капелюшки – гриби. Наступного дня зранку потягнулися в ліс люди із кошиками гриби збирати. Сонечко їм промінчиком показувало, де грибочки ховаються. А легкий лісовий Вітерець шепотів, які гриби брати, а які оминати. – Не бери великого та старого, бери малого. Молоді гриби смачніші! Збирай лише ті види грибів, які добре знаєш!.. Краще бери трубчасті гриби, в яких під шапинкою наче м'яка губка з багатьох трубочок. Серед пластинчастих, в яких під шапинкою тонкі пластиночки, більше отруйних, можна сплутати! Ось молодий пузанчик Білий гриб з родини Боровиків. Найцінніший, їстівний. Навіть сушений він білий! А ось підберезник зі світлого березового гаю. А ці грибочки з червоними капелюшками, що під осикою ростуть, – то підосичники або червоноголовці. З них виходить смачна юшка.
А той гриб не бери! Він великий, гарний, схожий на білий та на підберезник, але ж це гірчак! Він не лише дуже гіркий, він отруйний! У нього на ніжці темний наліт, а на розрізі гірчак червоніє. Це його видає! А ось гість з Польщі – польський гриб, моховик. Блакитної крові шляхтич: як натиснути, сині плями з’являються! Він добрий на смак. А ось – схожий на нього, але зовсім інший – синяк. Любить він рости під дубами, синяк навіть так і звуть: дубовик. Схожий він на білого гриба та на моховики і синіє також, але краще його не брати – довго доведеться варити, щоб можна було їсти. І це не білий гриб, а його страшний двійник! Люди його звуть чортовим грибом за моторошні кольори на зрізі. Бачиш, він зовсім не білий! А ось сироїжки – різнокольорові шапинки та білі ніжки! Майже білі, з рожевим або золотавим відтінком, зеленкуваті та сірі. Просяться у кошик і варити їх довго не треба, хоч зовсім сирими все ж їсти не можна. Смачні сестриці, але дуже схожі ці красуні на отруйні гриби. Не вмієш точно відрізнити – далі йди! Ось гарненькі маслюки, їхні капелюшки виблискують, наче олією вкриті. Їх візьми, тільки перед приготуванням масну шкірку зі шляпки зніми. А онде на горбочку красень мухомор червоний у крапчастому капелюшку. Наче знак „стоп!” – такий яскравий! Облиш його, не чіпай. Нехай мух морить, а людям не шкодить. В тіні потаємних куточків багато білих печериць. Шкода залишати їх в лісі, але простіше печериці купити, ніж від поганок їх відрізнити. За делікатес ризикувати життям? Ні, не варто. Хоча є прикмета: білий злам печериці згодом темніє, і що старший цей гриб, то темніші в нього пластинки під шапинкою. Ось лисички, руді сестрички! Ростуть цілою родиною, розсипалися попід деревами, наче веснянки на обличчі! Як серед тварин, окрім рудих лисиць зрідка трапляються чорнобурки, так і серед грибів є сірі та чорні лисички. Але смачні тільки сонячні, жовті! А на старому пні – опеньки, велика дружна сімейка! З одного великого пня можна повний кошик набрати та інших вже не шукати! Стій, стій, не збивай цей гриб! Великий, тонконогий з широким крапчастим капелюшком. Спочатку капелюшок складений донизу, а з віком розкривається, наче парасолька від сонця. Це ж не поганка, це парасолька строката! В неї крапочки на капелюшку, але це не мухомор, а добрий їстівний гриб, у деяких країнах його на столі як делікатес шанують! Парасольку складно впізнати, але краще ніякі гриби не топтати, навіть якщо підозрюєш, що вони отруйні. Навіщо отруту чіпати?
А на стовбурах дерев, наче сірі „копита”, тверді нарости, бачиш? Теж гриби, та не такі. Це паразити трутовики. Наші пращури їх сушили та трут для розпалювання вогнища з них робили. А ось, наче великі сірі вуха на дереві з одного боку виросли. Це устричні гриби або гливи. Дуже смачні та поживні. Є гриби, схожі на капусту і на морські різнокольорові корали. А є гриби дощовики, які вибухають, як маленькі бомбочки і розносять довкола свої темні спори. А ось під листочком, куди Сонечко ще не зазирало, причаїлося якесь диво. Наче біле яєчко, та не пташине, а м'яке. Може, зміїне? Виростає з нього білий гладенький капелюшок, а під ним біла шийка у мереживній пелеринці. Хто ця красуня Білосніжка? Чому вона Сонця боїться? Може, це печериця? Чи гарна сироїжка? Мерщій біжи звідти, де побачив її! І навіть добрі гриби поряд з нею на галявинах не бери! Це найстрашніша лісова обманка – бліда поганка! Тільки те чарівне „яйце” і виказує поганку – в ньому приховане зміїне жало! Навіть у дорослої поганки залишається на ніжці кільце з плівки, наче черевичок. Тому краще ніколи не зрізати гриби, а вивертати з землі, щоб добре розгледіти низ ніжки. Навіть шматочок поганки отруїть всі гриби у кошику! І найгірше, що отруєння помітне не одразу, а лише за кілька годин, коли вже пізно. Тож будьте пильними, грибарі! Стережіться блідої поганки! Гриби – важка їжа, їсти їх багато не варто. Чи не краще просто погуляти в лісі? Спостерігати за його таємницями, милуватися яскравими мухоморами та радіти життю. Це ж краще, ніж ризикувати своїм здоров’ям та наражати на небезпеку рідних людей? Так шепоче Вітерець, а Сонечко показує людям променями добрі гриби. Але тільки знання та здоровий глузд дадуть вам найкращі підказки.